Kunnen vriendschappen veranderen na verloop van tijd? Moet je investeren in je vrienden? En wat verwacht je van elkaar? In deze podcast gaat Linde Merckpoel in gesprek over vriendschap met 2 jongeren tussen 16 en 26. Zij delen in 5 afleveringen hun wijsheden, inzichten en ervaringen. Want sharen is caren.

#1 - Beste vrienden

Is het belangrijk om een vaste vriendengroep te hebben? Is je leven pas compleet als je een beste vriend hebt? Hoe eerlijk ben je tegen je vrienden? En heeft hoogsensitiviteit invloed op hoe je een vriendschap beleeft? Linde Merckpoel praat met de vrolijke Floor Denil (26) en hoogsensitieve Mo Dewaele (19) en zoekt het uit.

Kom in deze aflevering te weten of Floor Denil en Mo Dewaele kiezen voor 10 losse fladdervrienden of 1 goede vriend.

#2 - Framily en buitenlandse vrienden

Linde Merckpoel schenkt opnieuw de glazen vol en praat over vriendschappen ver van huis met Helena Lambrecht (20) en Amber Declercq (23). Beiden zijn ze net terug van een ver avontuur. Amber heeft een grote familie en Helena verloor twee jaar geleden haar papa die ook haar beste vriend was. Ontdek in deze aflevering hoe dat een invloed heeft op hun vriendschappen.

Helena Lambrecht en Amber Declercq vertellen over vriendschappen dichtbij en ver van huis.

#3 - Verwachtingen

Linde Merckpoel gaat in gesprek over vrienden maken en vrienden verliezen, over verwachtingen en investeren in vriendschap met Amir Bachrouri (18) en Kato Marynissen (20). Hij is voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad en zij auteur van het boek ‘Liefs, ik’, waarin ze vertelt over haar eetstoornis.

Kom te weten wat Amir Bachrouri en Kato Marynissen verwachten van hun vriendschappen.

#4 - Uitdaging

Linde Merckpoel spreekt met twee moedige mensen over hoe zij - elk op hun eigen manier - vriendschappen beleven, zowel in goede als slechte tijden. Sam Carton (19) surft door het leven op één been en Johannes Hermans (21) wordt op zijn levenspad vergezeld door het syndroom van Asperger.

 

Sam Carton en Johannes Hermans over opstaan en verder wandelen dankzij de steun van vrienden.

 

#5 - Online vs reality

Blijft je vriendschap duren wanneer iemand een radicaal andere mening heeft dan jij? Zijn online vriendschappen even waardevol als vriendschappen in real life en kan je van elke vriend hetzelfde verwachten? Linde Merckpoel vraagt het aan Senne Misplon (22) en Ferre Noyez (16). Beide jongeren behoren tot de LGBTQ+ gemeenschap, dat heeft een grote invloed op de vriendschappen in hun leven.

 

Friends come in different shapes and sizes. Senne Misplon en Ferre Noyez vertellen er alles over.

 

Vooronderzoek?

JOETZ vzw peilde bij jongeren tussen 16 en 25 jaar hoe zij kijken naar ‘vriendschap’. Dit gebeurde aan de hand van literatuur, een verkennende bevraging en een online enquête.

Dowload het vooronderzoek